به گزارش تراز: درياى مواهب الهى آن قدر وسيع و پهناور است كه هر قدر به هر كس ببخشد كمترين تاثيرى براى او نمى كند و نياز به نگاه داشتن حساب ندارد، زيرا حساب را آنها نگه مى دارند كه سرمايه محدودى دارند، و بيم تمام شدن يا كمبود سرمايه درباره آنها مي رود، چنين اشخاصى هستند كه دائما در عطاياى خود حسابگرند تا مبادا سرمايه آنها از دست برود، اما خداوندى كه درياى بى پايان هستى و كمالات است، نه بيم كمبود دارد، و نه كسى از او حساب مى گيرد، و نه نيازى به حساب دارد. لذا در آیه 27 سوره آل عمران می فرماید که رزق خدا به غیر حساب است:
«تُولِجُ اللَّيْلَ فِي الْنَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الَمَيَّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَن تَشَاء بِغَيْرِ حِسَابٍ.»
«شب را در روز در مى آورى و روز را در شب در مى آورى (مقدارى از شب را از اول زمستان تا اول تابستان به تدريج وارد روز، و همان مقدار را از اول تابستان تا اول زمستان وارد شب مىكنى) و زنده را از مرده بيرون مى آورى، و مرده را از زنده بيرون مى آورى، (نبات را از جماد، حيوان را از نطفه و مؤمن را از كافر، و بالعكس در مى آورى) و هر كه را خواهى بى حساب (بى شمار و بدون استحقاق و بدون عوض) روزى مى دهى.»
سه نکته:
* معنی دقیق رزق بی حساب
از آنچه گفته شد، روشن مى شود كه اين جمله ، منافات با آياتى كه بيان تقدير الهى و اندازه گيرى و لياقت و شايستگى افراد و حكمت و تدبير آفرينش را بيان مى كند، ندارد. یعنی وقتی خدا می گوید ما رزق بدون حساب می دهیم به معنی این نیست که بدون در نظر گرفتن اعمال بندگان به صورت اتفاقی و قرعه ای به هرکس خواستند می دهند! نه، بلکه به این معنی است که ما گمان نکنیم اگر خدا به کسی نعمتی داد ممکن است به ما نرسد! اینقدر دست خدا در دادن رزق و روزی و نعمت ها به بندگان باز است که هرچقدر بدهد نیازی به محاسبه ندارد چون کم نمی شود!
** پاسخ به یک شبهه
سوال: از نظر قانون آفرينش و حكم عقل و دعوت انبياء، هر كسى در كسب سعادت و خوشبختى و عزت و ذلت و تلاش و كوشش براى كسب روزى خويش مختار و آزاد است، پس چگونه در آيه فوق همه اينها به خداوند نسبت داده شده است!؟
پاسخ: سرچشمه اصلى عالم آفرينش و تمام مواهب و قدرتهائى كه افراد دارند، خداست. اوست كه همه امكانات را براى تحصيل عزت و خوشبختى در اختيار بندگان قرار داده و اوست كه قوانينى در اين عالم وضع كرده كه اگر پشت پا به آن بزنند، نتيجه آن ذلت است و به همين دليل همه اينها را مى توان به او نسبت داد، ولى اين نسبت هرگز منافات با آزادى اراده بشر ندارد، زيرا انسان كه از اين قوانين و مواهب ، از اين قدرتها و نيروها، حسن استفاده ، يا سوء استفاده مى كند.
*** این دعا را برای رزق بخوانید
البته در کنار همه توصیه ها و تلاش برای افزایش روزی از نقش دعا نیز نباید غافل شد. حتی در کتاب کافی بابی با عنوان الدُّعَاءِ لِلرِّزْقِ وجود دارد. از جمله امام باقر (ع) به زید شحام فرمود: «برای زیاد شدن روزی، در سجده های نماز واجب این دعا را بخوان:
یَا خَیْرَ الْمَسْئُولِینَ وَ یَا خَیْرَ الْمُعْطِینَ ارْزُقْنِی وَ ارْزُقْ عِیَالِی مِنْ فَضْلِکَ الْوَاسِعِ فَإِنَّکَ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیم؛ اى بهترین پناه سائلان و اى بهترین بخشایش گران. به من و خانواده ام از فضل وافرت روزى بخش که تو صاحب فضلى عظیم هستى. (کافی، ج2، ص551)
تراز: اینقدر دست خدا در دادن رزق و روزی و نعمت ها به بندگان باز است که هرچقدر بدهد نیازی به محاسبه ندارد چون کم نمی شود!
نظر خود را ارسال کنید!